הפיתוחים הטכנולוגיים של השנים האחרונות מעלים שאלה לגבי עתידם של מכשירי הכתיבה – העטים, העפרונות והמחברות לסוגיהן. השכיחות של מחשבים ניידים, אייפדים, אייפונים ואמצעים ממוחשבים נוספים מאפשרת הקלדה ישירות לזכרון המחשב וחוסכת את השימוש בדפים וקלסרים. יחד עם זאת, יש דברים שהטכנולוגיה לא יכולה להחליף, ברמת השימושיות של מכשירי כתיבה והן ברמת האותנטיות של תהליך הכתיבה.
ההיסטוריה של מכשירי הכתיבה
מכשירי הכתיבה הראשונים נוצרו במצרים העתיקה ובשומר שבאיזור המפרץ הפרסי, בעקבות התפתחות הכתב והתפשטו משם לאיזורים אחרים בעולם העתיק. מכשירי ואמצעי הכתיבה הראשונים נולדו בהתאם לצרכי התקופה והאיזור: במקומות שבהם הכתיבה נעשתה בחריטה על אבן או עץ, נולד כתב בעל דפוס מרובע. במקומות שבהם הכתיבה נעשתה באמצעות מריחת חומר על משטח, נולד כתב עגול יותר. תקופה ארוכה הייתה הכתיבה בעולם העתיק תלויה באספקת יריעות פפירוס ממצריים או בתחליף המסובך יותר לייצור – הפרגמנט. בחלוף המאות נפוץ בעולם גם הנייר שפותח בסין, שהפך את הכתיבה לזמינה ונוחה יותר ועדיין, היכולת לכתוב הייתה נחלתם של משכילים ובעלי מעמד חברתי. שני סוגי העטים העיקריים שקיימים היום הם העט הנובע, גלגול של עט הנוצה הנעזר בכסת דיו והעט הכדורי פרי המצאה של המאה שעברה. העט הכדורי הוא זול ביותר ומתאים לשיעור האלפאבתיות הגבוה בחברות מתקדמות בימינו.
שימושים ייחודיים במכשירי כתיבה
היכולת של כל אדם החברה לקרוא ולכתוב נחשבת לפרמטר מרכזי בהערכת הקדמה במדינה ולזכות חיים בסיסית. במרבית מדינות העולם שיעור הכותבים והקוראים קרוב ל – 100 אחוז. הקניית הכתיבה נעשית ותמשיך להיות באמצעות כתיבה ידנית גרפית בעט או עפרון, והקלדה מכנית על מכשיר ממוחשב לא יכולה להחליף אותה. מהעבר השני, החתימה בכתב יד היא עדיין האסמכתא המקובלת היחידה היום ושום אות ממוחשב לא יכול להחליף אותה כאישור לחתימה על חוזה או על המחאה – כך שלעט הישן והטוב יש עדיין שימוש קריטי בהקשרים משפטיים ופיננסיים.